Seznam alergenů

Alergeny v jídelním lístku

Předpisy stanovují specifické požadavky na označování alergenových složek, u kterých je vědecky prokázáno, že vyvolávají u spotřebitelů alergie nebo nesnášenlivosti představující nebezpečí pro zdraví. Je tedy požadováno, aby veškeré složky byly zřetelně označeny názvem příslušné alergenní složky,pokud není přímo v názvu potraviny nebo jídla.
       
EU - 2000/13 do 13.12.2014 nahrazena 1169/2011 EU článek 21
ČR - Vyhláška 113/2005 Sb. O způsobu označování potravin a tabákových výrobků, § 8 odstavec 10.
       
Seznam potravinových alergenů, které podléhají legislativnímu označování dle směrnice 1169/11 EU:
       
1) Obiloviny - obsahující lepek (nejedná se o celiakii), výrobky z nich
2) Korýši - výrobky z nich  
3) Vejce - výrobky z nich  
4) Ryby - výrobky z nich  
5) Podzemnice olejná (arašídy) - výrobky z nich
6) Sójové boby (sója) - výrobky z nich
7) Mléko - výrobky z něj  
8) Skořápkové plody - výrobky z nich
9) Celer - výrobky z něj  
10) Hořčice - výrobny z ní  
11) Sezamová semena - výrobky z něj
12) Oxid siřičitý a siřičitany - v koncentracích vyšších než 10mg, ml/kg, l, vyjádřeno SO2
13) Vlčí bob (lupina) - výrobky z něj  
14) Měkkýši - výrobky z nich  
       
Od 13.12.2014 je na jídelním lístku označení přítomnosti alergenu uvedeno číslem označujícím alergen.