Seznam alergenů
Alergeny v jídelním lístku |
|||
Předpisy stanovují specifické požadavky na označování alergenových složek, u kterých je vědecky prokázáno, že vyvolávají u spotřebitelů alergie nebo nesnášenlivosti představující nebezpečí pro zdraví. Je tedy požadováno, aby veškeré složky byly zřetelně označeny názvem příslušné alergenní složky,pokud není přímo v názvu potraviny nebo jídla. | |||
EU - 2000/13 do 13.12.2014 nahrazena 1169/2011 EU článek 21 | |||
ČR - Vyhláška 113/2005 Sb. O způsobu označování potravin a tabákových výrobků, § 8 odstavec 10. | |||
Seznam potravinových alergenů, které podléhají legislativnímu označování dle směrnice 1169/11 EU: | |||
1) Obiloviny - obsahující lepek (nejedná se o celiakii), výrobky z nich | |||
2) Korýši - výrobky z nich | |||
3) Vejce - výrobky z nich | |||
4) Ryby - výrobky z nich | |||
5) Podzemnice olejná (arašídy) - výrobky z nich | |||
6) Sójové boby (sója) - výrobky z nich | |||
7) Mléko - výrobky z něj | |||
8) Skořápkové plody - výrobky z nich | |||
9) Celer - výrobky z něj | |||
10) Hořčice - výrobny z ní | |||
11) Sezamová semena - výrobky z něj | |||
12) Oxid siřičitý a siřičitany - v koncentracích vyšších než 10mg, ml/kg, l, vyjádřeno SO2 | |||
13) Vlčí bob (lupina) - výrobky z něj | |||
14) Měkkýši - výrobky z nich | |||
Od 13.12.2014 je na jídelním lístku označení přítomnosti alergenu uvedeno číslem označujícím alergen. |